Tahıl ambarında üretim arttı

Konya Toprak Mahsulleri Ofisi’den (TMO) alınan verilere göre 2017 yılı itibariyle hububat alımlarında buğday hasadının büyük ölçüde tamamlandığı , alımların randevu ve lisanlı sitem olmak üzere iki şekilde gerçekleştirileceği bilgisine ulaşıldı.

2017 yılı  buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 6 artışla 21,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 12 artışla 7,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği konusunda tahmin yürüten Toprak Mahsulleri Ofisi Mayıs ayında başlayan buğday hasadının  yaklaşık yüzde 98’inin tamamlandığını açıkladı.

2017 yılında Türkiye çapında 1 milyon 998 bin 166 ton buğday alındığını açıklayan TMO üretim olarak Türkiye’de hedeflerin yakalandığını ama geçen seneye göre Konya’da üretiminin yüzde 5 ila 10 oranında arttığı bilgisine yer verdi. Ofis tarafından yapılan açılamada “Kulu, Cihanbeyli, Karaman, Çumra, Karapınar, Sarayönü gibi çevre il ve ilçelerden toplam 76 bin  ton buğday alındı. Haziran ayında başlamış olan buğday ve mısır alımlarının önümüzdeki yılki hasada kadar devam etmesi bekleniyor” ifadesine yer verildi.

“EKMEKLİK BUĞDAYIN PİYASA FİYATLARI  BU SENE İYİ”

TMO hububat alım fiyatlarına da yer verilen açıklamada “ Anadolu Kırmızı Sert (AKS) ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 940 TL, makarnalık buğday fiyatı ise 1.000 TL/ton olarak belirlenmiştir.” denildi.  Verilen bilgiye göre ekmeklik buğdayın piyasa fiyatlarının bu sene iyi olduğu belirtilirken makarnalık buğday fiyatlarının düşmediği bilgisine yer verildi. Fiyatların kalitesine göre yüzde 5’e kadar artış uygulanacağı belirtilen açıklamada ise şöyle; “Ekmeklik buğdayların ton başına 990 TL’ye, makarnalık buğdayların ton başına 1.070 TL’ye kadar işlem göreceği arpa fiyatları üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğünden arpa için fiyat açıklamaya gerek görülmemektedir. Ancak emanet karşılığı arpa alımlarına devam edilecektir” denildi.

“2018-2019’DA DEPOLAMA SORUNU DİYE BİR ŞEY KALMAYACAK”

Konya’da 340 bin ton kapasiteli depoların mevcut olduğu Karapınar ve Sarayönü bölgesi hariç 12 lisanslı depo ile beraber toplam 840 bin ton kapasiteye sahip olduğu belirtilirken 2018-2019’da depolama sorunu diye bir şey kalmayacağı bilgisine de yer verildi. Alımların TMO depolarında randevulu olarak lisanslı depolarda ise randevusuz olarak devam edeceğine ilişkin şu açıklama yapıldı; “Alımlarda üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla randevulu sistem devam edecektir randevular internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden yine internet sitesi üzerinden şube müdürlükleri ve ajans amirliklerinden alınabileceği gibi lisanslı depolarda randevu sistemi uygulanmayacaktır” denildi.  Lisanslı depolarda yüzde 2 stopaj yüzde iki de SGK hizmet bedeli kesintisi yapılmadığı için üreticilerin menfaatlerine olacağı ifade edildi. Teslim edilen ürünlerin ücretlerinin nasıl ödeneceği ile ilgili ise; “Ürününü TMO’ya anlaşmalı bankalardan alınan banka kartı ile teslim eden üreticilere ödemeler 15 gün içerisinde, banka kartı ile teslim etmeyenlere ise 30 gün içerisinde yapılacak olup lisanslı depolara teslim eden üreticilerin ise ürünlerini TMO’ya satmaları halinde ödemeler peşin yapılacaktır” ifadesi kullanıldı.

GAMZE ERDOĞAN

Kaynak: http://www.anadoludabugun.com.tr/tahil-ambarinda-uretim-artti-konyahaber-32463